THE ''SHAMO'' PLACE TO BE | O-shamo kompleet | Weetjes | Ziektes | Foto Pagina | Links | Marktplaats | Agenda | Ervaringen met Shamo kippen | Gastenboek

Nog meer weetjes


Hou je kippenhok rein

Hou je kippenhok steeds rein. Zorg er voor dat het droog is en dat je de legkasten steeds voorziet van droog stro. De grootste vijand voor een kip is de bloedluis. Deze is overdag niet te zien maar als de kippen hun stok opzoeken kruipen ze naar boven op de slaapstok om zich zo te voeden onder de veren van de kip. Een voorbeeld om dit te voorkomen is als je een slaapstok in elkaar knutselt er voor te zorgen dat de poten van de slaapstok waar hij op de grond mee rust in een bakje water zet. Zodanig is er geen rechtstreeks kontakt met de grond of vloer van het kippenhok. Als je het kippenhok reinigt spuit dan de slaapstok ook in met een anti-luis spuitbus, overal verkrijgbaar in de betere dierenspeciaalzaak. Gooi onder de slaapstok ook wat zand, als de kippen hun behoeften doen valt dit op het zand en is het hok makkelijker proper te maken. Niet alleen je kippenhok of je ren moet proper blijven ook de kippen zelf. Spuit ze meermalen per jaar in met een anti-luis spuitbus, dezelfde als hierboven vermeld. Zeker onder de vleugels is dit noodzakelijk om alle parasieten te doden. Heb je een ren met harde ondergrond zet dan een bakje zand in de ren, daar kunnen de kippen zich in rollen en zich zo ontdoen van deze lastige bezoekers.

 
Ontwormen

Ontworm je kippen zeker driemaal per jaar, dit is geen overbodige luxe. Je kan dit product gaan halen bij de apotheek of bestellen bij je dierenarts. Codiverm 100 is een product dat je bij het drinkwater voegt, 30ml per liter water. Zeker voor jonge kippen is dit noodzakelijk. Het bevorderd de groei van de kippen en houd ze gezond.

O-shamo hoe ga je er mee om

O-shamo's zijn prachtige dieren. Ze zijn heel sociaal met de mensen die hun verzorgen. Een haan moet je natuurlijk niet uitdagen, het zit in hun karakter om te vechten. Als je de dieren gaat voederen en er staat een volwassen haan voor je loop er niet recht naar toe want hij kan dit provocerend beschouwen, maak een ommetje. Kweek je dieren voor een tentoonstelling zorg dan dat je er veel mee bezig bent. Schuwheid is niet goed want een haan zal zich in een vreemde kooi anders gaan gedragen en zijn kop en nek niet uitstrekken. Dit is net wat we niet willen bij de o-shamo's. Deze moet fier en opgericht ontspannen in zijn kooi kunnen zitten. De boodschap is, neem er tijd voor. Een hobby daar moet je tijd voor maken en bij deze is dit niet anders. Neem kontakt op met medekwekers, die zullen je met raad en daad bijstaan. Natuurlijk heeft iedere kweker zijn manier van werken. Maar je licht eens opsteken bij verschillende mensen is een must. Begin nooit onbezonnen aan deze hobby, neem een degelijke voorbereiding en neem er vooral je tijd voor.